Corda Campus, de high-tech campus in Hasselt die zowel start-ups als grote bedrijven samenbrengt in een business community, heeft zichzelf laten printen in 3D. Daarvoor deed de campus een beroep op de 3D-printing expertise van een van hun bewoners, het jonge bedrijf Cr3do (Creating 3D-Objects).

Kansen creëren voor high-tech bedrijven

De rode draad doorheen Corda Campus is technologie, kruisbestuiving tussen bedrijven en het creëren van opportuniteiten. Enerzijds wil Corda Campus zich profileren als innovatieve en internationale tech-campus, met focus op nieuwe technologie en toepassingen. Daarnaast zet de campus sterk in op het uitbouwen van een business community. ?De campus is een vitrine voor de bedrijven die er een thuisbasis hebben. We willen bedrijven en mensen connecteren, partnerships stimuleren, en hen de ruimte en mogelijkheden geven om nieuwe ideeën te ontwikkelen,? vertelt Raf Degens, Algemeen Directeur van Corda Campus.

?Dat het opzet van Corda Campus om bedrijven te connecteren lukt, bewijst dit project?, vertelt Patrick Kestens, de bezieler en drijfkracht van de CordaINCubator. Hij bracht Raf van Corda Campus in contact met Jens van Cr3do. ?Met de CordaINCubator zijn we niet enkel een fysieke stek waar tech starters tijdelijk onderdak vinden of een klankbord. Doordat we mee opportuniteiten spotten voor onze start-ups en jonge bedrijven staan we vaak mee aan het begin van interessante contacten en contracten. Die kansen doen zich niet alleen voor op de campus, maar ook ernaast.?

Een high-tech maquette voor een high-tech campus

?We zijn ambitieus, we staan voor high-tech en we willen dat ook uitstralen. Voor de maquette kozen we bewust voor 3D-technologie in de plaats van voor traditionele maquettebouw,? legt Raf uit.

De omvang van de 3D-geprinte maquette ? ze meet 3 m op 2,40 m – maakt indruk. ?Ze wordt dan ook een blikvanger op de site,? zegt Raf met enige trots. ? De maquette zal op verschillende manieren worden ingezet, zowel voor het aantrekken van nieuwe bedrijven als bij de Corda Experience, een rondleiding voor bezoekers op de site. Met zo?n maquette zet je meteen de toon en kan je de zaken veel beter visueel voorstellen en toelichten dan met een presentatie.?

Technische gegevens 3D-geprinte maquette Corda Campus

  • Afmetingen: 300 x 240
  • Gebruikt materiaal: geprint in ABS, een witte kunststof
  • Afwerking: afwerkingselementen zoals groenzones, auto?s, personen zijn gemaakt in klassieke maquettebouw.
  • De maquette staat onder een open glazen stolp en is bevestigd op een tafel op maat.

Een maquette die meegroeit met de campus

?We hebben samen met Cr3do beslist om de campus van vandaag te printen, niet het masterplan van binnen 5 jaar. De maquette bevat momenteel alle bestaande gebouwen. Dat maakt het heel herkenbaar.?

Maar de campus blijft groeien. Doordat de maquette flexibel is opgebouwd, kunnen alle nieuwe gebouwen en ontwikkelingen er makkelijk aan worden toegevoegd. De maquette evolueert dus mee met het groeitempo van de campus. ?De 3D-geprinte maquette vertaalt in die zin perfect onze ambitie?, voegt Raf toe. ?Hadden we voor een traditionele maquette gekozen, hadden we meteen het masterplan moeten laten uitvoeren. Elke toevoeging is trouwens een teaser om de maquette opnieuw te gaan bekijken.?

De kracht van de 3D-geprinte maquette van Corda Campus, schuilt volgens Jens Raskin van Cr3do in het dynamisch karakter ervan: ?De maquette is modulair opgebouwd en verdeeld in acht ?eilanden?. Van zodra er aanpassingen nodig zijn of elementen aan moeten worden togevoegd, volstaat het om het betreffende eiland uit de maquette te lichten, aan te passen en nadien terug te plaatsen.?

Een open, multidimensionele campus

Met Philips, dat van 1955 tot 2004 haar grootste plant buiten Eindhoven op de huidige site huisvestte, heeft Corda Campus alvast één ding gemeen: de ongebreidelde zin voor innovatie. Philips tekende o.a. voor de eerste compactcassette en compactdisk apparaten, allebei innovaties die het licht zagen in Hasselt.

Waar Philips dat deed vanuit een gesloten campus, gericht op één type industrie en één productie-eenheid, trekt Corda Campus de site helemaal open, naar honderden bedrijven, in verschillende stadia van hun ontwikkeling. Met de CordaIncubator, waar momenteel 91 start-ups zitten, wordt sterk ingezet op het aantrekken van embryonaal high-tech talent. Daarnaast zijn er 100 bedrijven actief op de campus. Die 191 bedrijven stellen maar liefst 3.000 medewerkers te werk.

corda_campus_maquette_cleanup_02

?De tijd dat er door de grote jongens smalend naar start-ups werd gekeken is voorbij?

De kracht van de open campus schuilt erin dat start-ups makkelijk toegang vinden tot meer mature spelers en omgekeerd. Gevestigde bedrijven hebben allerhande jonge wolven als buur die daardoor een stapje voor hebben om met hun producten en diensten onder de arm aan te kloppen bij grote(re) klanten.

?Grote spelers kijken helemaal anders naar kleine, startende bedrijven dan een aantal jaar geleden,? vertelt CEO Raf Degens, ?Waar grote ondernemingen tot voor kort hun deuren heel lang dicht hielden voor startende, disruptieve bedrijfjes, wil men vandaag vooral de boot niet missen en staan ze open voor samenwerkingen. Dat is mooi om zien.?

Als partner voor 3D-oplossingen helpt Cr3do architecten, projectontwikkelaars en bouwpromotoren om de 3D-oplossing met de meeste impact in te zetten in elke fase van een ontwikkelingsproject. Cr3do werkt daarbij met klantencontracten die lucratiever worden naarmate bestellingen recurrenter worden. Benieuwd hoe we tewerk gaan en wat we te bieden hebben? Neem contact op!

Als open campus krijgt Corda Campus veel bezoekers over de vloer, van studenten tot senioren. Vanaf oktober komt er een heuse Corda Experience, een rondleiding met gidsen die de bezoeker kennis laat maken met de dynamische sfeer op de campus. De 3D-geprinte maquette van Cr3do zal daarin een centrale rol spelen. De Corda Experience is te boeken vanaf oktober bij [email protected].